A ’90-es évek cégalapítói hosszú évtizedek munkájával építettek egyéni vállalkozásból kis-, közepes-, nagyvállalatot, és mára már vagy visszavonulásukat vagy új célok kitűzését tervezik. A mindennapi irányítés feletti kontrollt azonban nem könnyű átadni, még akkor sem, ha az utód a családon belülről érkezik. Hát még ha kívülálló az illető!

A dolgozók családként tekintenek a cégre, az alapító vezető egyfajta szülőfigura a számukra. Ezért ezt az átadást alaposan kell megtervezni és jó egy külső tanácsadó segítségét igénybe venni a megvalósításkor.  Hogyan támogatjuk mi ezt a folyamatot?

Cégfelmérés

Első lépésként egy felmérést készítünk a cég aktuális állapotáról a stratégia, a munkakörök és munkafolyamatok, a menedzsment rendszerek területén a következő eszközökkel:

  • online felmérés a munkatársak és vezetők körében
  • helyszíni megfigyelés és strukturált jegyzetelés a munkafolyamatokról
  • személyes interjúk a kulcsszereplőkkel
  • fókuszcsoportos beszélgetés a munkatársakkal és a vezetőkkel

Ezek alapján készítjük el a számszerű eredményeket és a szöveges visszajelzéseket tartalmazó riportot és teszünk javaslatot a cégvezetés átadásának folyamatára, a meggoldásokra, azok sorrendjére és időbeli ütemezésére.

Stratégiai tervezés

A munkavállalókkal közösen megtervezzük a cég rövid-és hosszú távú stratégiáját, meghatározzuk azokat az alapértékeket, emyelekt a váltó vezetőnek is be kell majd tartania a döntéseinél. 

Munkakörök és munkafolyamatok

A vezetők az adott kollégákat bevonva kialakítjuk a szervezeti felépítést, az alá-és fölérendelési viszonyokat, az egyes munkaköröket és munkafolyamatokat. Így az alapító és az új vezető közösen tudják meghatározni, kitől mit várnak, és később nem lesz ebből félreértés.

Vezetői műhelymunkák

A vezetők a szakmai munka, a mindennapi működés fejlesztésébe bevonják a munkavállalókat, és fejlesztik, meghatározzák azokat az irényokat, amelyeket a stratégiai tervben megbeszéltünk. Ezek jellemzően 2-3 órás dinamikus műhelyek, amelyek végén konkrét változtatásokkal, javaslatokkal állunk fel, és amelyeket a kollegák is elfogadnak.

Menedzsment rendszerek

Jellemző a kis-és közepes vállalkozásokra, hogy amíg a szakmai munkát magas szinten végzik, addig az értékesítési, kommunikációs, imformatikai, humán erőforrás, kontrolling és marketing rendszereik kissé le vannak maradva a fejlődésben. A kollegák bevonásával ezeket is kialakítjuk szintén rövid dinamikus műhelymunkák keretében.

Vezetőfejlesztés

Az alapító és az új vezető számára meg kell találnunk az optimális munkamegosztást, és elképzelhető, hogy vezetői tréningekkel, egyéni fejlesztéssel kell támogatnunk a változást.

Csapatépítés, csapatprogramok

Ahhoz, hogy a kollegák el tudjk fogadni a vezetőváltást, szükségesnek tartjuk az egész céget vagy részlegeket érintő csapatépítő programokat.

Vezetői toborzás és beillesztés (onboarding)

Ha az új vezető kívülről érkezik, segítünk megfogalmazni az érkező vezetővel kapcsolatos elvárásokat, majd megtaláljuk, interjúzzuk a jelölteket, és segítünk kiválasztani az ideális jelöltet. A beérkező vezetőt közel 3 hónapig támogatjuk különböző programokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban be tudjon illeszkedni a munkaszervezetbe.

A vezetőknek és munkatársaknak ajánlott készségfejlesztő tréningek listáját és leírását a Tréningek menüpontban találja.

Amennyiben egy tréningünk vagy szolgáltatásunk elnyerte tetszését, kérjen tőlünk ajánlatot. 24 órán belül válaszolunk!